VIDEN
Kontrast og blænding
Synligt lys og usynlig stråling
Fra ultraviolet til infrarødt
Det menneskelige øje kan opfatte bølgelængder mellem 380 og 780 nanometer. Bølgelængden er afstanden mellem bølgetoppene i lysbølgen og et nanometer er en milliarddel meter. Lys- eller lysbølgerne bevæger sig gennem luften med en hastighed på ca. 300.000 km i sekundet.
Når lys passerer gennem lysbrydende materialer (for eksempel glas), opstår der altid en farvespredningseffekt, så lyset opdeles i “alle regnbuens farver”. Denne farvespredning varierer med materialets egenskaber og den vinkel, hvormed lyset passerer igennem.
Farvespredningen strækker sig fra ultraviolet til infrarød stråling. Med andre ord indeholder det synlige lys bølgelængder fra det energirige blå lys til det langbølgede røde lys. I øjets nethinde opfattes farverne af synsceller fra tapper, mens stavene kun bruges i skumring og i svagt lys.
Det skadelige UV-lys
Det skadelige ultraviolette (UV) lys er under ca. 400 nanometer. Det blå lys med sine korte og energirige bølgelængder kan også være generende for øjet, både for det optiske system i de forreste dele af øjet og for nethinden. UV-lys og blåt lys kan øge risikoen for ændringer i nethindens gule plet hos ældre personer.
De optiske dele af øjet, hovedsageligt hornhinden og linsen, bryder lys til et skarpt billede på nethinden. Pupillen ændres af lysindfald, som derefter absorberes i og afbildes på nethinden med sine pigmentlag. Det er denne komplicerede proces. Vi kan påvirke, lette og forbedre med god optik og forskellige typer filtre.
Infrarødt lys i hverdagen
De usynlige infrarøde lysstråler (IR) har ikke de samme negative virkninger på øjet og bruges i flere og flere instrumenter i hverdagen. De mest almindelige er fjernbetjeninger til tv, stereoanlæg og garageporte. IR-strålerne bruges også i nattesyns briller og optiske måleinstrumenter. Infrarødt lys er ikke skadeligt for øjnene.